Fredagen avslutade veckan med stigande kurser med draghjälp av banker, stresstest och en inte fullt så dålig jobbstatistik som väntat. Det börjar nästan kännas lite konstigt att det vecka efter vecka bara stiger. Dock tycker jag att det avtagande momentumet indekarar en tilltagande osäkerhet. När OMXS30 stängde i fredags var det precis runt den kritiska 800-nivån, 802,3 på plus 1,2 procent och skapliga 20,1 miljarder kronors omsättning. Utvecklingen under dagen tyder på stor osäkerhet bland investerarna.
Fler och fler negativa röster höjs nu och många menar att rallyt som pågått endast speglar alla de löften och stöd som Obamas första 100 dagar drivit på. Fed-chef i Richmond, Jeffrey Lacker menar att bankerna återhämtar sig senare i år. Han menar att bankerna är välpositionerade för en effektiv utlåning, men säger i nästa mening att de letar efter alla de kreditvärdiga kunder de kan nå. Den amerikanska regeringen behöver upprätta trovärdiga begränsningar för stöd från regeringen och inte erbjuda ett skyddsnät utan begränsningar, som uppuntrar till huvudlöst risktagande.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aGsEMNss6_28
Många långsiktiga investerare är nu osäkra på om det är läge att gå in på börsen efter den senaste tidens otroliga uppgång. Bankerna och cykliska aktier har haft en betydligt starkare utveckling än börsen som helhet. Börsen har stigit i stort sett oavbrutet i sex veckor, men oavsett vad många analytiker hävdar håller momentum på att avta, temporärt eller ej återstår att se. Den senaste veckans uppgång innebär att motståndsnivån 812-814 testats och därefter ser vi ett avtagande momentum som självklart kan innebära en kraftsamling och en ny attack, men i det fall stödnivåerna runt 790 bryts kan rekylen nedåt ta fart. Vi kan naturligtvis inte bortse från att det är osäkert hur mycket kapital från tunga investerare som sitter i avbytarbåset och väntar på att komma in i matchen. Den kortare fallande trendlinjen från toppen vid 815 och stödet vid 790 kan utgöra begränsningarna inför nästa resa. På lite längre sikt befinner sig indexet i en uppåtgående trend sedan utbrottet den 2:a april och den omvända huvud-skuldra-formationen som satte ordentlig fart på uppgången för ungefär en månad sedan. De flesta europeiska indikatorer handlas uppåt just nu (08.20) men jag tror det kan bli en ganska trist börsdag i samma intervall som i fredags. Det kommer inte så mycket nyheter och ni kan läsa om vad jag tycker om börsmåndagar i detta inlägg som jag skrev igår.
Stöd- och motstånd:
Motstånd: 812-815 / 825
Stöd: 790-792 / 784 / 775
Lundin Mining har gått starkt sedan den 2:a mars när aktien fick en köpsignal. Kursstaplarna och momentumindikatorerna börjar nu divergera vilket kan tyda på att aktien i första hand är på väg ned mot golvet i den stigande trendkanalen. Kortsiktigt ser aktien överköpt ut, men det kan vara en uppladdning inför en ny attack av motståndet runt 20,50. Det är viktigt att notera att Lundin Mining är en aktie som är mycket beroende av koppar- och zinkpriset, utvecklas det väl kommer det omgående att påverka resultatet i positiv riktning. Om bolagets kassa räcker till och metallpriserna stiger kan aktien vara köpvärd, men det är stor risk för både vinshemtagningar och en skakig resa som följer metallpriserna. Tekniskt lutar det åt en ganska snar rekyl.
Motstånd: 20,50
Stöd: 17,50 / 16
Swedbank stängde i fredags på 58 kronor efter åter en dag med stark uppgång på 6,9 procent. Detta var den sjunde raka dagen som aktien stiger. Aktien har de senaste dagarna fått en rad höjda rekommendationer och det är verkligen att sticka ut att säga att den börjar se intressant ut för blankning. I Dagens industri menar man att nästa motståndsnivå ligger på 103 kronor. Jag anser att det finns två motstånd vid både 60 och 80 kronor som skall passeras först. På kort sikt divergerar kursen mot momentumindikatorerna vilket innebär att en uppladdning sker för ett utbrott uppåt eller nedåt är helt klart. Passeras 60-61 kronor kan en ny kraftfull uppgång tas vid, för en rekyl krävs att stödet 57-58 i första hand punkteras.
Motstånd: 60 / 80
Stöd: 49 / 45
– Värt att notera är att insiderhandeln i de trettio största bolagen på börsen var betydligt större än normalt sedan årsskiftet.
De flesta asiatiska börser stiger idag på morgonen. Sysselsättningssiffrorna som var bättre än befarat i USA i fredags lyfter regionen. Statliga stödåtgärder och en inte fullt så kraftig nedgångstakt i bolagsrapporterna kommer att få USA tillbaka på fötter igen”, sade Tomichika Kitaoka, strateg på Mizuho Securities i Tokyo. Toyota höll den japanska börsen nere. Aktien backade 4,5 procent efter aviseringen av en jätteförlust efter fredagens stängning. Hong Kong-börsen går starkast och den ligger när detta skrivs på 1,67 procent plus.
I Kina minskade nyutlåningen i april till 600 miljarder yuan jämfört med 1.890 miljarder yuan i mars, meddelade Kinas centralbankschef, Zhou Xiaochuan, till
reportrar vid BIS-mötet i Basel på måndagen.
Detta händer idag måndag 11:e maj 2009.
Rapporter på Stockholmsbörsen:
Kl 07.30 – Unibet
ÖVRIGA NORDEN:
Kl 08.00 – G4S, Statoilhydro
Bolagsstämmor:
– Bahnhof, Human Care, Insplanet, Intellecta, Kinnevik, MTG,
Tele2, Telenor, Traction, Valuetree
Övriga börser och statistik:
Kl 08.45 – Frankrike: industriproduktion mars
Kl 09.00 – Unibet: press- och analytikerträff
Kl 09.30 – Danmark: KPI april
Kl 10.00 – Fondbolagens förening: nysparande i fonder i april
Kl 10.00 – Litauen: KPI april
Kl 10.00 – Norge: KPI april
Kl 10.00 – Nordea: presenterar konjunkturprognos
Kl 10.00 – SEB: boprisindikator
Kl 11.00 – Skanditek: telefonkonferens
Kl 12.00 – Lettland: BNP (estimat för första kvartalet)
Kl 13.00 – Finanspolitiska rådet publicerar rapport
– Tysk beklädnad: veckostatistik Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde
Idag handlas Industrivärden exklusive utdelning på 4,50 kronor.
Övrigt noterat:
– Ericsson tar hem en stororder tillsammans med värste konkurrenten. Ordern beskrivs som den största i mobilhistorien och sägs vara värd runt 48 miljarder kronor.
– Moderaterna och Socialdemokraterna skulle ta storslam om det var val till Europaparlamentet idag, Piratpartiet ligger på tredje plats. I valet om tre veckor har Moderaterna en historisk chans att bli största parti.
– Inkomsterna till kommunerna sjunker kraftigt i och med det minskade skatteunderlaget och den stigande arbetslösheten. I Haparanda föreslås sänkta löner för att behålla jobben. Kommunminister Mats Odell avvisar kraven på mer resurser till kommunerna.
– Det sägs att fan blir religiös på gamla dar. Socialdemokraterna går nu ut och säger att Arbetsförmedlingen bör läggas ner och ersättas av en kompetensförmedling och en kompetensförsäkring skall införas. Moderaterna är numera arbetarparti och Thomas Östros vill sänka arbetsgivareavgifterna. Är det slut på valfrågor redan så att partierna måste låna varandras paroller?